Az USA-ban is elrajtolt a PlayStation 3


 EkE    2006 nov 18 : 16:19
 Nincs    Vegyes

Japán után a tengerentúlon is bemutatkozott a konzol, amely körül máris egy külön iparág épült fel.

Japán után a tengerentúlon is bemutatkozott a konzol, amely körül máris egy külön iparág épült fel. Hatalmas sorok, várakozás és újraértékesítés - variációk egy konzol megvásárlására.

A Sony üdvöskéjének megjelenése az Egyesült Államokban is hasonló extázist váltott ki, mint hazájában. A reménybeli vásárlók tömött sorokban igyekeztek hozzájutni egy-egy példányhoz, amit azonban nem feltétlenül saját használatra szereznek be. A cél ugyanis az újraértékesítés, mégpedig online aukciók útján, ahol a legtöbbet ígérő viheti el a megvásárolt példányt. Az elsők között elvétve akadtak igazi játékosok, fanatikusok, míg egyes aukciós oldalak máris korlátozni igyekeznek a konzolok gyors eladását.

A tervek szerint összesen 400 ezer példányt szállítottak volna le a PS3-ból, ebből azonban a friss beszámolók alapján mindössze 250 ezer jutott el valóban az amerikai boltokba és jelent meg a polcokon csütörtök éjfélre. Ez természetesen azonnal méretes rohamot idézett elő, ám a legtöbben egyértelműen csak ideig-óráig tervezték megtartani a készüléket. Amint arról korábban beszámoltunk, a két változat (20 és 60 GB-os merevlemezzel) hivatalosan 500, illetve 600 dollárért talál gazdára, míg az aukciókon ennél jóval magasabb árat lehet kicsikarni a fanatikusokból. A Reuters az eBay Marketplace Research adataira hivatkozva arról számolt be, hogy az újdonsült tulajdonosok pénteken átlagosan 2717 dollárért szabadultak meg a konzoltól.

Pedig az eBay maga is korlátozni igyekezett az eladásokat: ezt kizárólag a korábban minimum 50 tranzakciót végrehajtó, 98 százalékos minősítéssel bíró eladóknak engedélyezték, a többiek kénytelenek voltak más aukciós portálon hirdetni portékájukat. Könnyen lehet, hogy a másodkézből vásárlók jártak jobban: megúszták a várakozást és az ezzel járó kényelmetlenségeket. Volt, ahol a türelmetlen emberek között kisebb-nagyobb összetűzések zajlottak le, egy helyen pedig még rablást is megkíséreltek a sorban állók között, itt egy embert meglőttek, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba. Másutt a várakozás minifesztivállá alakult, zenével, finom ételekkel és kisebb rögtönzött előadásokkal. Az élelmesebbek igyekeztek minden lehetőséget kihasználni, néhányan például saját helyüket kínálták fel a sorban pénzért.
A Sony év végéig 1 millió példányt szeretne leszállítani a tengerentúlon, ami nem lesz egyszerű. A legújabb becslések szerint a japán óriás legkevesebb 840 dollárt költ minden egyes elkészült darabra, ami jócskán a kereskedelmi ár felett helyezkedik el. Az iSuppli ebbe az összegbe nem számította bele a vezérlőt, a kábeleket és a csomagolást, vagyis a teljes összeg még ennél is több lehet. A cég tételesen felsorolja az egyes komponensek költségeit, mégpedig a rivális Xbox 360-al összehasonlítva. Tanulságos olvasmány, még ha egyes részletei megkérdőjelezhetők is.



0 Hozzászólás