GyIK

U.P.M.S V4 - magyar változat v0.7 by eM82
   FAQ #143
   
FIGYELEM !!!! 4.01M33-nál és felette TILOS A FATMSMOD.PRX TELEPÍTÉSE ennél az UPMS verziónál!!!

Hogy mi is ez? Ultimate Pandora Memory Stick azaz Véglegesített Pandora Memóriakártya ! (és akku :))
Igen nagy munkát végzett Gh0st.. az UPMS a V3-hoz képest mérföldekkel jobb, n00b-biztosabb (amatőrök sem tudják elrontani szoftveresen a psp-t!).

Igaz a telepítés menete egy pont híján megegyezik a V3-aséval, ettől függetlenül leírtam ide újból, frissítve, hogy ne kelljen linkekere kattintgatnia senkinek.

(Még mielőtt vki ismét megkérdezné: EREDETI S0NY FW-REL RENDELKEZŐ PSP-N NEM LEHET LEFUTTATNI az UPMS TELEPÍTŐT !!!!)

Mire is jó ez és mit is tartalmaz ?
Először is: Minden Tisztelet és dícséret az UPMS-Team-nek jár! -ez egy link, kattints IDE-
Tagok és tesztelők: Archie120, Frazz, Gh0st, MrMuzz, LawThugg, January39, OverfiendX, Hackmimic, Smythe
Splash-grafikák: eM82 :smile:
Az UPMS segítségével lehet egy állandó (véglegesített) Pandora Akkud és Memory Sticked (memóriakártyád) s mindemellett tudod normál módban használni őket (magyarul nem kell visszaállítanod normál állapotba az akkud ahhoz hogy XMB-be tudj bootolni, s játékokkal tudj játszani) ! Egyszóval ha bármikor olyan kedved van, tudsz másik PSP-tulajnak segíteni, v. a te PSP-dbe újfent életet lehelni. Visszahozhatod a halott PSP-det az élők sorába.
Az U.P.M.S ezen felül számos segédalkalmazást is telepít a memóriakártyára, ill. Dark_AleX Despertar del Cementerio v3-as/v4-es és V5-ös változatát, NandManager-t, Jasn0uk ELF-menüjét, Dark_AleX TimeMachine 0.1b-jét, PSP-Filer-t stb, stb… (megj.: a Filer 4.9-es változatot én raktam bele).
(gyk.: ezzel a szettel lehet megokosítani minden PSP-t, hogy futtassa az iso játékokat, lehet azon bármilyen aktuális eredeti FW)
Hátránya: sok helyet foglal a Memory Stick-en. :P

Megjegyzés: igaz, hogy 0.7-es változat, de ez a magyarosítás jelenlegi állapotát tükrözi (igyekszem a többit is szép fokozatosan magyarosítani) s nem az UPMS állapotát. Előfordulhatnak benne elgépelések és érdekes rövidítések, pl.: megtalal6o. Egyszerűen nem volt több hely a magyar megfelelőkre. Sajnos ez van. Ékezetes karakterek (semmilyen változat (nincs UTF-8..)) nem működtek az UPMS telepítőjében, így ékezetek nélkül kell élnünk :). (sajna az angol nyelvnek nincs rá szüksége)
Amennyiben hibát, elgépelést találsz, kérlek jelezd felém.
A magyarosításnál a helyes működést vettem alapul így előfordulhat, hogy pár hibaüzenet angolul fog megjelenni. (nem mind.. de van rá esély).
A Ultimate Loader a NAND mentésénél az “Összes blokk” ill. az “Oldal/blokk”-ot nem mutatja helyesen (egy “d”-t mutat helyette), de ezzel nem kell törődni mivel ez csak felirat, nem fog rosszul működni emiatt az UPMS, v. a NAND-mentés !
A magyarosítás természetesen Gh0st és OverfiendX engedélyével kerülhetett a nyilvánosság elé.
Az U.P.M.S egy szabad szoftver, nem értékesíthető !

Újdonságok a telepítőben a V3R3-hoz képest:
- Új ún. “splash” képernyők (habár a magya változat már eleve ezzel jelent meg :P),
- Új továbbfejlesztett vizuális telepítési procedúra,
- Új alaplap-detektálás /Pommel, Tachyon & Baryon értékeket felhasználva/ (most már kiírja a tényleges alaplapszámot, pl.: TA-086),
- Mutatja a Memory Stick-en lévő üres helyet (telepítés közben is, s folyamatosan frissíti az adatokat),
- 3.90M33 1.50-es Kernel-addon telepítési lehetősége,
- Tiszta Nand átnevezve a hasznos programok menüpontban, mivel sokan azt hitték, hogy egy tiszta nand-ot telepíti az aktuális psp-re anélkül, hogy előtte Nand-Backupot hoztál volna létre (engem is megtévesztett.. tkpn. ez a funkció törli a NAND-ot, de csak akkor ha van már egy backup-od, s azt flasheli a psp nand-jába),
- Akkunál a teljes eeprom írás funkció törölve lett..,
- A legújabb Slim PSP-k (TA-085v2) akkujánál az akku-menü le van tiltva (ezeknél sajna nem lehetséges a Pandora akku létrehozása),
- TheJoker menüje helyett Despertar Del Cemeneterio V5-öt telepít,
- Új Véletlenszerű Sorozatszám Generáló az akku normál állapotba való visszarakásánál,
- az IPL menüből telepíthető Dark_AleX Time Machine-ja (Időgépe), (azt a config fájlt is telepíti, amellyel az UPMS-t lehet betölteni (L Trigger-t, (Bal-Kar-t kell nyomvatartani))), így nincs szükség a Pandora IPL konvertálására v. telepítésére, csak válaszd ki a hasznos Programok menüből a TIme Machine-t és válaszd ki melyik FW-t akarod feltelepíteni.

Újdonságok az Ultimate Loader-ben a V3R3-hoz képest:
- 3.52M33 telepítése HellCat’s menüjén keresztül
- Despertar V3, V4, V5
- Új alaplap-detektálás
- Új funkció: Kilépés XMB-be (Ta-082-es alaplapoknál gond lehet az XMB megjelenítéssel)
- Memory Stick-en lévő Üres hely megjelenítése
- Pufi és Slim PSP-n: közvetlen Nand-Backup készítés /nem kell NandTool-t elindítani külön/
- Pufi és Slim PSP-n: IDStorage Kulcs-Backup készítés /nem kell NandTool-t elindítani külön/
- NandManager eltávolítva, mivel Cory NandTool minden tekintetben megfelel s nincs szükség még egy programra.
Mostantól nincs nyávogásra lehetőség, hogy: “Oh, istenem, elfelejtettem Nand-backupot készíteni”, mivel addig nem tudsz semmilyen FW-telepítést elindítani amíg nem cinálsz egy Nand-Backup-ot. (Természetesen, ha már csináltál egyet a NandTool-lal v. az Ultimate Loader segítségével és egyezik a PSP egyedi azonosítószámával, akkor továbbenged a program)
Miután kiválasztottál egy FW-telepítési opciót az Ultimate Loader automatikusan megkér, hogy készítsd egy NAND ill. IDS kulcs biztonsági mentést (amelyik nincs meg, azt fogja kérni).

Hogyan csinálj Végleges Pandora Memórikártyát? (U.P.M.S.)
FIGYELEM !!!
Mielőtt telepítenéd a UPMS v4-es Sapphire-t távolíts el (pontosabban tedd vissza helyettük az eredetit) mindenféle saját témát, módosított prx-et, aktuális PTF témát. Ha ezt nem teszed meg, akkor a Despertar V5 telepítése esetén érdekes mellékhatások (s nem a jó értelemben) fognak bekövetkezni.

Telepítéshez hozzávalók:
- U.P.M.S. V4 - v0.7 Magyar változat by eM82
- Egy Custom FW-t (min. 3.52M33) futtató PSP (Slim v. Pufi), min. 75%-ra feltöltött akkuval
- Egy min. 512MB-os Memory Stick (Nand-Backup miatt újabb 30MB-ra van szükség)
- FW Eboot fájlok a Memory Stick gyökerében az alábbi módon átnevezve (gondolom különösebb magyarázatot nem igényel):
150.PBP
371.PBP
380.PBP
390.PBP
– [link]UPDATE.PBP (ez tkpn. az 150.PBP tartalma, csak átnevezve [Csak akkor van erre a fájlra szükség, ha 1.50-es FW-re akarsz downgradelni (Slim-re fölösleges)])
340.PBP (Csak akkor van rá szükség, ha telepíteni akarod a Time Machine-t (D_A Időgépét))
– 360.PSAR (Csak akkor van rá szükség, ha telepíteni akarod a Time Machine-t (D_A Időgépét))

Megjegyzés:
Megjegyzés 1: Ha már van Pandora akkud ill. memóriakártyád, de multi-boot funkció nélkül, akkor távolítsd el az akkud, és helyette hálózat töltőről üzemeltesd a PSP-d. A memóriakártya maradhat a PSP-ben.
Megjegyzés 2: Ha 3.80 M33-as v. annál magasabb CFW-t használsz, akkor egy kicsit máshogy kell majd a telepítési folyamatot végrehajtanod. Ez a “kicsit máshogy” rész a Flash0-ba történő írást jelenti.
Megjegyzés 3: Az U.P.M.S. Telepítő most már (régebbi változatokban nem volt rá lehetőség) rendelkezik egy olyan beépített alkalmazással, amely megengedi, hogy a hamis Memóriakártyát is tudd formattálni. (Ettől függetlenül még mindig tanácsos, hogy eredeti Pro Duo Sticket használj).
Megjegyzés 4: Beépített Pandora/UPMS eltávolító (memory Stcik-ről.. anélkül, hogy újra le kellene formázni (így megmaradnak az IPL beállítások)).
Megjegyzés 5: Ha Ta-082-es PSP-d van és 3.80M33 v. annál újabb CFW-t használsz, akkor nem fogod tudni használni az UPMS-en belüli restart (újraindítás) funkciót.

—TELEPÍTÉS MENETE—
0, Bizonyosodj meg róla, hogy min. 3.52M33-a CFW-t használsz (XMB-ben Settings\System Information) ill., hogy a Sony NP9660 umd iso driver-je van beállítva UMD eszközként (Select-et nyomd le az XMB-ben és az UMD Device-nél állítsd át, ha nem S0NY-n lenne).
1, XMB-ben hozd létre az USB-kapcsolatot (mini-usb kábellel) a PSP és a PC között. (vagy akár Memóriakártya olvasóval is megteheted ezt a lépést). Majd a Memory Stick teljes tartalmát másold a PC-den egy új (külön) mappába. (Tulajdonképpen biztonsági mentést készítesz róla.). Ha ez kész, bontsd az USB-kapcsolatot.
2, XMB-ben menj a Settings/System Settings ( Beállítások/Rendszerbeállítások ) és azon belül a Format Memory Stick ( Memory Stick formázása ) menüpontra, és nyomj rá X-et. (A felbukkanó további kérdéseket is OK-ézd le.)
3, Miután a Memory Stick-et formattáltad (ez Fake Mem.Sticknél feltétlenül szükséges), hozd létre megint az USB-kapcsolatot a PSP ill. a PC között.
AZ ALÁBBI LÉPÉSEKET CSAK AKKOR HAJTSD VÉGRE, HA HAMIS MEMÓRIAKÁRTYÁD VAN!
3.1, Másold az UPMS_V4_Hun_v0-7_by_eM82.cso fájlt a memóriakártya ISO mappájába. Ha ez kész, bontsd az USB-kapcsolatot.
3.2, XMB-ben menj a GAME ikonig, majd görgesd le a Memory Stick ikonig, s nyomj rá X-et. A megjelenő U.P.M.S. Telepítő ikonra újfent nyomj X-et.
3.3, Válaszd ki a Memory Stick formázása és újrapartícionálása menüpontot. (X-szel) (ez a szükséges mappákat is létre fogja hozni).
3.4, Ha ez kész, akkor (miközben még az UPMS fut) távolítsd el (erre egyébként figyelmeztet is a program), majd tedd vissza újra a Memory Sticket a PSP-be, majd ezután válaszd ki a Kilepes opciót (X-szel). /Erre azért van szükség, hogy a PSP felismerje a Memory Stick-et/
3.5, XMB-ben hozd létre újfent az USB-kapcsolatot a PSP és a PC között.
———————————————————————–
4, Másold az UPMS cso-t az ISO mappába ill. a szükséges Eboot-okat a Memory Stick gyökerébe. (A gyökérkönyvtár a meghajtó legfelső elérési szintje. Tehát pl.: a 380.PBP-nak, amennyiben a MemStick-et F: meghajtóként ismerte fel az oprendszer az F:\ meghajtón kell lennie (F:\380.PBP)). Ha ez kész, bontsd az USB-kapcsolatot.
5, XMB-ben menj a GAME ikonig, majd görgesd le a Memory Stick ikonig, s nyomj rá X-et. A megjelenő U.P.M.S. Telepítő ikonra újfent nyomj X-et.
6, Ha 3.80 M33-as v. annál magasabb CFW-t használsz akkor a telepítőprogram ezt észleli. Amennyiben még nincs telepítve a fatms371.prx /tehát alul a képernyőn nem jelzi/, akkor nyomd meg []-gombot és a Flash0-ba másol egy fájlt (ami az IPL írhatóságát engedélyezi). Ha a fájlt bemásolta a Flash-be, akkor a telepítőnek vissza kell dobnia az XMB-be.
7, Indítsd el megint az UPMS telepítőt (X-szel). (most már alul ki kell írnia a képernyőn, hogy fatms371.prx telepítve van)
8, Futtasd le az 1. lépést (ill. ott a 2. opciót), hogy betöltsd a multi-IPL-t (ezzel lehet többfunkciós MemSticked és Akkud.. tehát normál ill. pandora állapotban is tudod így használni az akkud (Slim-nél minimum 3.90M33-2 szükséges ehhez)), ha kész menj a következő. Lépésre.
HA MÁR VAN PANDORA AKKUD, AKKOR ÁTUGORHATOD AZ ALÁBBI (2.) LÉPÉST
9, Futtasd le a 2. lépést, ami az akkud EEPROM-ját fogja lementeni (biztonsági másolatként) a memóriakártyára, ha még nem lenne ott (ez az akku pandorából normálba történő visszaállításához szükséges) majd konvertáld Pandora-akkuvá a normál akksidat (ne autobetöltővé.. (autoboot állapot = automatikusan betölti az ultimate loader-t)).
10, Miután kész a Pandora akku, csatlakoztasd a PSP-hez a hálózati töltőt és vedd ki a Pandora akksit.
11, Futtasd le a 3. lépést, hogy feltelepítse a FW-t, ami az U.P.M.S-ed elkészüléséhez szükséges, vagy ha akarod, akkor lefuttathatod a teljes telepítést és átugorhatod a 4. lépést. /Ez egy kis ideig eltarthat, de ne aggódj. Amíg a memóriakártya LED-je villog addig a telepítés folyamatban van (ill. láthatod is az éppen másolt/flashelt fájlok listáját)./
11.2, Ha már van Pandora/UPMS Memory Stick-ed és csak frissíteni szeretnéd, akkor válaszd a ‘Clean MS for fresh Install’ (Memory Stick törlése friss telepítéshez) opciót X-szel (majd ezután futtasd le a 3. lépést).
12, Futtasd le a 4. lépést, ami feltelepíti azokat a programokat amikre szükséged van, (ha a 3. lépésnél azt választottad, hogy csak az U.P.M.S.-t töltse be, programok nélkül).
13, Lépj ki a telepítőből. :)
14, Kapcsold ki a PSP-d, tartsd lenyomva a Bal-Kart (Left Trigger) s kapcsold be újra a PSP-d. Kb. 4 mp-ig kell tartani a Bal-Kart, hogy bejöjjön az Ultimate Loader menüje.

telepítés után.. egy kis hely visszanyerése..
15, Ha akarod törölheted a Memory Stickről az 371.PBP-t ill. 380.PBP-t és az UPDATE.PBP-t ezzel is helyet nyerve. A PSP/GAME mappából törölheted (amennyiben a teljes telepítést választottad az UPMS-ben) a M33CREATOR mappát és tartalmát, csakúgy, mint az UPDATE mappát és annak tartalmát..
(Az 150.PBP-t, amennyiben nem tervezed, hogy Pufin is használni akarod (pl.: kernel-kiegészítés), ill. Time Machine-t sem telepítetted fel szintúgy törölheted..)

Mostanra lennie kell egy Véglegesített Pandora Akkud/Memóriakártyádnak, amivel az alábbiakra leszel képes:
1, PSP Slim&Lite frissítése 3.71 M33-2-re.
2, Pufi PSP frissítése 3.71-M33-2-re, 1.50-es (v2-es) kernel kiegészítővel.
3, PSP Slim&Lite frissítése 3.80M33-5-re.
4, Pufi PSP frissítése 3.90-M33-3-ra, 1.50-es kernel kiegészítővel.
5, Slim PSP frissítése 3.90-M33-3-ra.
6, Pufi PSP frissítése 3.70-M33-5-re, 1.50-es kernel kiegészítővel.
7, Pufi PSP butítása 1.50-es FW-re.
8, Pufi PSP “direkt” frissítése 3.52M33 CFW-re (majd XMB-ből lehet 3.52M33-4-es változatra frissíteni), bármilyen FW-ről.
9, Ultimate Loader betöltése PSP-n (kapcsold ki a PSP-d, tartsd lenyomva a BAL-KAR-t és így kapcsold be, kb. 3-4 mp múlva bejön az Ultimate Loader menü /a bal oldali kis narancssárga LED 2xer fog világítani egymás után../), amivel lehetőséged lesz kiválasztani, hogy melyik Pandora módszert indítsd (V1, V3, V4, V5) v. HellCat menüjét stb. stb..
10, Pandora akku használata mellett aktuális CFW (pontosabban az XMB) betöltése.
11. PSPFiler ill. Más segédprogramok közvetlen használata (ha 1.50-es kernel-t igényel, akkor csak Pufin, ill. Slim-en csak akkor ha Time Machine telepítve van).
12, Szoftveresen “Halott” (pl.: letörölt Flash0, v. Flashelés közben meghalt) PSP visszahozása (Pufi és Slim&Light-nál)

Itt egy lista, hogy melyik program mire is jó:
Despertar Cementerio 5: Minden Pufi és Slim PSP-t tud egyből 3.90M33-3-ra frissíteni.
Nandról tud biztonsági mentést készíteni ill. vissza is tudja állítani.
Despertar Cementerio 4: Minden Pufi és Slim PSP-t tud egyből 3.80M33-5-re frissíteni.
Nandról tud biztonsági mentést készíteni ill. vissza is tudja állítani.
Despertar Cementerio 3: Minden Pufi és Slim PSP-t tud egyből 3.71M33-2-re frissíteni.
Nandról tud biztonsági mentést készíteni ill. vissza is tudja állítani.
Hellcat menüje: 1.50-es FW-t betölteni Mem.Stick-ről és számos programot elindítani (Csak Pufi PSP-n lehet:). Flash1-et kijavítani. Pandora v1-es változatát elindítani. 3.52M33-ra frissíteni. USB-Kapcsolatot aktiválni.
Tools/Eszköz menü: Elf Menu betöltése, NandTool (nand és IDStorage biztonsági mentésekhez), Idstorage Backup (IDStorage Kulcsok biztonsági mentésére szolgál), Easy Nand Backup (teljes Nand készítése)
Ultimate Loader: a Bal-KAR nyomvatartásánál (Multi-IPL telepítése után) legelőször betöltődő menü (aminek segítségével kiválaszthatod, hogy melyik menürendszert akarod indítani), készítette: Gh0st. (Slim PSP-n csak a Despertar Cementerio 3, 4 ill. 5-et lehet elindítani)

Extra Memory Stick:
Ha úgy döntesz, hogy pót memóriakártyát fogsz használni (az U.M.P.S fájlokat tartalmazót pedig elteszed porosodni), de az akkudat pandora állapotban hagynád, akkor az alábbit kell tenned:
1, PSP-ből vedd ki az akkut és dugd rá a hálózati töltőt.
2, Tedd be a használni kívánt Memory Stick-et, majd kapcsold be a PSP-d.
3, A PSP XMB-jében formattáld le a memóriakártyát.
4, Hozd létre az USB-kapcsolatot, majd másold a memóriakártyán lévő ISO mappába az U.P.M.S. cso fájlt. Ha felmásolta, bontsd a kapcsolatot.
5, XMb-ben menj a Game menüpontra, majd memory Stick ikon, és nyomj rá X-et, futtasd le az U.M.P.S. telepítőt.
6, Futtasd le az 1. lépést, kiválasztva a Multi Ipl betöltését, ezzel lehetőséged lesz a memóriakártyád normál állapotban a Pandora akkuddal együtt használni (nem kell feltelepítened minden fájlt).

Jó ha tudod:
Az U.P.M.S. örömmel veszi tudomásul, hogy az ő programjukat letöltötted és használod, de NEM TEHETŐK FELELŐSSÉ semmiféle kárért ami az U.P.M.S. memkártya használatakor/készítésekor bekövetkezhet.
_______________________________________________________________________________
Saját észrevételek:
A Multi-IPL lefuttatása után javaslom, hogy az 1. Lépésben szereplő Készenlét-Fix-et is telepítsétek fel ! (máskülönben nem fogod tudni készenlétbe tenni (pl.) játék közben a PSP-t.. s tkpn. újraindítja a PSP-t.)
Nekem vmiért a screenshotbmp.prx plugin nem működött az U.P.M.S. telepítése után.. egy régi változat viszont remekül működik, azonban GAME150 (tehát hb-programokból) nem tudok képet lopni.. Ez lehet, hogy a Memory Stick miatt van, még nem sikerült rájönnöm.
Megtekintve: 3310 (Egyedi 2200)
Értékelések: Még nincs értékelve  
Szerző: EkE
Dátum: Írta : 2008 november 06 csütörtök - 11:30:19
Utoljára frissítve : 2009 október 17 szombat - 00:39:56