Boszorkányvadászat, avagy új fronton támad a Nextgen Háború!


 Dawid[HUN]    2009 dec 13 : 00:10
 Nincs    Cikk

PS3, CELL, kompatibilitás, PS2, Playstation, Playstation 2, bacward compatibility, nextgen war

[lightview=http://www.konzolozz.hu/kepek/newspost_images//1014/burn_witch.jpg|burn_witch::||left]http://www.konzolozz.hu/kepek/newspost_images//1014/thumb_2009_12_13burn_witch.jpg[/lightview]

(...nem férek a bőrömbe...)

A Nextgen War a 21. század hidegháborúja. Már nem országok, kontinensek, politikai csoportosulások, hanem nagyvállalatok viaskodnak a vásárlók kegyeiért, pontosabban pénztárcájuk tartalmáért. A háború még javában zajlik a csatákat pedig nem is akármilyen zsoldosok vívják mint mi, a videójáték területén publikáló újságírók.

Jómagam nagy előszeretett olvasom (főleg külföldi) kollégáim eszmefuttatásait a konzol, PC vagy bármilyen más játékra alkalmas kütyüvel kapcsolatos témában. Sokszor jómagam is kiveszem a részem a vitából és néha védem, néha támadom az író és a hozzászólók véleményét, de most ismét felhevülni látszik a háború. A jó öreg lerágott csontokat már vagy nem veszik elő, vagy senki sem figyel rájuk ezért én sem merülök már el túlzottan az ilyen irományokban de most egy nagyon érdekes és tanulságos érvelésre bukkantam. Az eszmefuttatás írója se nem XBOX, se nem SONY párti, csupán kérdéseket tesz fel, hogy mire jó is ez az egész boszorkányüldözés és egy olyan pontra mutat rá a PS3 hibájaként, melyre lehet érvet felhozni, de a többi maszlagon kívül ez most rejt magában igazságot is.
Az igazság, mely a legtöbb PS3 tulajdonost nem érdekli túlzottan, de rámutat arra, hogy a SONY is követ el hibákat és tökéletes példája annak, hogy a törzsvásárlókból (márka hű vásárlókból) lehet a legtöbb pénzt kihúzni mindenféle hangzatos, jól marketingelt címszó alatt.

A Playstation márkanév idén ünnepelte 15. születésnapját. A konzolok versenyében mindig is fontos szerepet játszott be a BACKWARD COMPATIBILITY vagyis az, hogy a régi típust váltó új konzol kompatibilis legyen az előd játékaival. A PS3-nak sajnos ez nem erőssége. Felhozhatunk érveket, mint pl. az, hogy akinek PS2-es játékai vannak, annak biztosan van PS2-es gépe is otthon és ha nosztalgiára van kedve, akkor azt veszi elő vagy, hogy a PS3 a többi konzollal ellentétben sok minden mást is tud, mint pl. Blue-Ray filmek lejátszása, képek, fotók, videók kategorizálása és lejátszása de a visszafelé való kompatibilitás sajnos kimarad a repertoárjából. Csupán néhány modell volt alkalmas erre, de egy olyan nagy vállat mint a SONY veszített egy szabadalmi perben és nem alkalmazhatja tovább az újabb modelljeiben azokat az eljárásokat (hardveres, szoftveres) melyek ezt lehetővé teszik. Itt feltehetjük a kérdést, hogy egyáltalán valóban akarta-e a SONY azt, hogy az új masinája kezelje az előd játékait. Kétséges, hogy így volt-e. Mint tudjuk a konkurens XBOX 360 (de még a Wii is) is támogatja elődjének némely (nem minden) játékát és X-ik bőrként való lehúzásként akár még régi nagy kedvenceinkért is fizethetünk még egyszer mikor letöltjük őket a LIVE eme szolgáltatásáról, de kétségtelen, hogy legalább kompatibilis az előd némely lemezével.
Ez a boszorkányüldözés a God Of War collection kapcsán indult útjának. Egyesek, és hozzáteszem joggal tették fel azt a kérdést, hogy (a trófea támogatáson kívül) miért is adjanak ki pénzt ismét két olyan játékért, melyet csak pár éve vásároltak meg. Talán most a SONY csalja el a Microsoft üzletpolitikáját fordítva az eddigi tendencián? Akkor miben is különbözik a két vetélytárs, hogy ha üzletpolitikájuk és a vásárlók félrevezetésére irányuló tevékenységük megegyezik? Ha ők ketten egy port rúgnak, miért jó az, hogy egymásnak uszítják vásárlóikat és ők ezt karosszékből nézik végig miközben számolják bevételeiket.
Visszakanyarodva a témához a PS3 valóban képes szinte mindenre. A világ legnagyobb szuperszámítógépeit építik meg belőle. A NASA 2200 darabból állította össze szuperszámítógépét, az amerikai nukleáris töltetekre is ilyen alapokon nyugvó rendszerek vigyáznak sőt a légierő most vásárolt több mint 6000 darab PS3-at legújabb gigászuk megépítéséhez de egy kis "aprósággal" nem boldogul el, az pedig majdnem 10 éves gép, a PS2 játékainak futtatásával, mely köztudottan a legtöbb húzós címet tartalmazza és a konzol pályafutása során ennek köszönhetően kiérdemelte a minden idők legjobb konzolja címet is. Az aki rendelkezik PS2-es játékokkal nem feltétlenül szeretné elővenni régi konzolját, olyan egyszerű indokok miatt, mint pl. nincs már helye a TV mellett, vagy az "értékes" játékmentések mellé már egy kb-nyi adat sem fér be de újabb memóriakártyára már pénzt nem hajlandó kiadni és még nem is említettem azokat akik most vásárolják meg első Playstation konzoljukat, de szeretnék az előd legjobb játékait is kipróbálni, hisz az eredeti lemezekhez már töredék, vagy inkább nevetséges áron hozzájuthat és kipróbálhat olyan címeket, melyek meghatározó elemi a videójáték történelemnek.
Talán a SONY valóban így akarta, hogy ismét el tudjon adni régi nagy játékokat, min pl. a God of War és mások, hisz a PS1-es játékokat is nem óriási, de szép számban töltik le a PSN-ről a PS3 tulajok, hogy ha egy kis nosztalgiázásra van kedvük, vagy éppenséggel egy új kedvenc nagy elődjét (Final Fantasy) szeretnék megismerni.
Az utolsó kérdésem már csak annyi, hogy így mi lesz azzal a sok játékkal, amit a PS2 tulajdonosok felhalmoztak? Hová fognak kerülni, mikor a PS2 alkatrészek hiánycikknek fognak számítani? Talán a PS4-be már valamilyen csoda folytán mégis integrálható lesz a PS2-es EE processzora? Ki tudja, hogy mit hoz a jövő...annyit tudni, hogy a jelen már nem szól másról, csak arról, hogy jól eladható és nem pedig valóban jó konzolt és játékot kell készíteni.




5 Hozzászólás

    rorr
    14 éve

    a retro játékoknak nem annyi nézd meg a ps store-ról mennyien töltötték le a final fantasy 7 .metal gear solid és tomb raider ,resident evil játékokat.Szerintem nem csak a lehúzásról szól a dolog.itt van mindjárt a klasszikus játékok playstation store-on való árusítása.Gyakorlatilag 1000 ft körüli összegért tiéd a játék vinyóról megy,kompatibilis,állás mentés tökéletes, az új generáció meg megnézi mivel játszottunk annó 10-15 éve.A régi öregek meg jókat nosztalgiáznak.Elég ha csak magamra gondolok letöltöttem a Metal gear solid első részét és nem tudtam abbahagyni.De még sorolhatnám a címeket.A Braid cimű játékról nem is beszélve ami nem retro de szerintem az elmúlt 2 év legjobb játéka!!!!

    0 0
    Bucsok
    14 éve

    Pénz. Mindig pénz. A Pc-nél minden egyes alkatrésznél meglehetne vívni ezt a háborút, de mi még is itt tartunk. Viszont a lényeg az marad, ahonnan elindultunk.: a pénz. Mi lenne ha egyszer majd a jövőben nem a pénz mozgatná a szálakat, hanem tényleg "rajtunk" lenne a hangsúly?

    Na kérem, a Sony is tett már csodát aláírom, de úgy emlékszem a Nintendo az ami sikerre vitte a konzolozás lehetőségét. Ám lásd, még most is az első helyen áll. Amíg a sony csak ennyit képes felmutatni, addig esélye nincs a trónfosztásra. Az Ms piacra dobta a szemetét, és mégis vitték mint a cukrot, mert nem lehet mindenki olyan gazdag hogy eredeti játékokat rakhasson a polcra otthon.

    A "retro" játékoknak már annyi. Ugyanis változnak az idők és előrefelé kell terelni a dolgok irányát, s nem pedig fordítva. Akik meg rendelkeznek régebbi eredeti játékokkal és azzal akarnak játszani, azoknak felesleges a gépcsere. Én sem szeretnék C64 gameket futtatni a konzolon. Ha mindenki csak a régiekkel foglalkozik, minek az új? Rákényszerítenek minket a váltásra!

    Ha nem lenne választási lehetőségünk, akkor háború sem létezne. Mindenkinek ugyanaz. Ebben nem tudom mi kivetni való van.

    Persze arról sem feledkezzünk meg, hogy ezt a háborút nem mi vívjuk, mi csak az áldozatok vagyunk!!!



    [ módosítva 2009 dec 14 : 22:54 ]

    0 0
    guba
    14 éve

    Amúgy mindig minden konzol megkapja a magáét :)
    A PC -s tábor piha :) Gémer tábor van és kész!!! De mondok pár ellentétet, a PC s berkekből is, ATI-Nvidia. WIndows-MAC-Linux, Intel-AMD... és akkor jönnek hogy ez a játék ezt támogatja, az a játék meg azzal a configgal megy jobban. (A DX9-DX10-DX11 mizériáról már nem is beszélve, lásd PC-s DIRT2)
    Akár hogy is csűröm csavarom a mondanivalót. Ez a "hatalmasok" számára még is csak egy üzlet. És gondolom ha egy piacvezető cégnek (SONY) le kell mondania a piac vezetéséről. (amely igen nagy részben, az ö vezetése alatt vált hatalmas üzletté. Persze olyanok vállán állt mint a Nintendo meg a Sega.)
    Nos akkor, gondolom a "trónt" nem könnyű átadni. És ahhoz nem elég nagynevű játékok sokadik részét eladni. Bevételt is kell termelni.
    És hogy miért ne játszanak a "retro" játékokkal a user-ek? Ez a mai napig talány. De hogy egy Nextg. konzol backcompakt legyen, annak is van kölcssége. (lásd a SONY pere a cikkben + hardware) És hát a gémert terelni kell :) Mert nehogy má a 3-4 éves játékokkal fecsérelje el az idejét. Me akkor nem veszi meg a legújabb csili-vili fejlesztésünket, teljes áron. (gondolom...)
    Olyan meg hogy mindenki számára megfelelő konzol. Na kérem :) Remélem nem lesz a büdös életbe :) Mert az azt jelentené hogy minden gémernek sikerült ugyan azt az egyentrugyit lenyomni a torkán. És akkor nem lesz többé ICO, Shadow of Colossus, Katamari, REZ, Vib Ribon,... Nem lesz többé választási lehetőség... ami azért jó.

    [ módosítva 2009 dec 14 : 16:37 ]

    0 0
    Bucsok
    14 éve

    Az összes többi konzol már megkapta a magáét, élen az Xbox360-nal. HA már nincs más akkor a PS3-nak is kötelező lesz beállnia a sorba?! Érdekesség képpen a Pc tábor nyugalmat élvezhet, pedig ott aztán vannak gondok és folyamatos kiadások is. Az MS gépén miért nem lehet MINDEN Classic játékot futtatni? Hát vicc az egész!! Ahelyett hogy örülnénk annak ami van, állandóan kötekszünk, és a problémákat keressük. Kiváncsi leszek mikor jön el az idő, amikor mindenki számára megfelelő konzolt tudnak készíteni.

    0 0
    guba
    14 éve

    Üdv

    "Pénz beszél..."

    De megjegyezném, volt kitől/kiktől tanulni.
    Nem emlékszem hogy egy Saturn játék, működött volna Dreamcast-en. Vagy egy SNES kazi az N64 en. (bár a nagy "N" azért, a mobil szekciójában ezen a téren kitett az ügyért.) Az "újdonság" a történetben annyi, hogy most már a SONY is beáll a sorba.

    0 0