GyIK

Playstation 3
   FAQ #125
   
Svg


A PlayStation 3 (gyakran PS3-nak rövidítik)A Sony Computer Entertainment harmadik konzolja, a PlayStation 2 utódja. A Microsoft Xbox 360-jával és a Nintendo Wii-jével versenyez mint hetedik generációs konzol.

A PlayStation 3 fő különbsége elődjeivel szemben az új online szolgáltatás a PlayStation Network, amely nemcsak multiplayer játékot tesz lehetővé, hanem böngészést, tartalmak letöltését stb. Ezenkívül számos újdonsággal rendelkezik, például rengeteg multimédia szolgáltatással bír, csatlakoztatható a PlayStation Portable-höz, és új típusú beépített Blu-ray Disc olvasója van.

Történet

A Sony először a 2005-ös E3 konferencián leplezte az új PlayStationt [1], akkor még csak egy prototípust. A működőképes változatot a 2006-os E3-on mutatták be, és ekkor jelentették be a megjelenési dátumokat illetve a piacra szánt különféle konfigurációkat és áraikat[2]. Majd 2006 szeptemberében a Sony bejelentette, hogy a PAL területekre késni fog a kiszállítás, a Blu-ray diódák hiánya miatt[3].

Megjelenése

A PlayStation 3 először Japánban jelent meg 2006. november 11-én. Az első napon kb. 81 ezer darabot adtak el. Ennek jelentős része felvásárlás volt, mivel számítottak a későbbi hiányára, így magasabb áron akarták volna eladni. Az Egyesült Államokban pár nappal később, 17-én jelent meg, és itt a kiszállított készlet alacsony darabszáma miatt rengetegen próbálták erőszakosan megszerezni, sőt, lövöldözések is előfordultak[4]. A PAL területeken 2007. március 27-én jött ki, és a Sony szerint az első két nap eladtak 600 ezer darabot[5].

Konfigurációk

A PS3 eredetileg 2 változatban, egy 20 és egy 60 Gigabyte-os winchesterrel jött ki (illetve némi különbség van még csatlakozások közt), azóta ez a szám négyre nőtt. Az első két változat ára 599$/599€ illetve 499$/499€ volt.

Mindegyik konfiguráció tartalmaz egy vagy két Sixaxis és/vagy DualShock 3 kontrollert (2008. június 12-től), egy USB kábelt, egy kompozit AV kimeneti kábelt, egy Ethernet kábelt, egy energiaellátást felelős kábelt, Blu-ray olvasót, HDMI 1.3a csatlakozót és Bluetooth 2.0-t.

20 GB NTSC modell:

* fekete
* 4 USB 2.0 port
* Super Audio CD (SACD) támogatás
* Hardveres PS2 kompatibilitás
* 2006 novemberében jelent meg

Megjegyzés: már nem gyártják, és nincs benne se kártyaolvasó, se Wi-Fi

40 GB PAL/NTSC modell:

* fekete, fehér (csak USA, Ázsia és Japán), ezüst (csak Ázsia és Japán)
* 2 USB 2.0 port
* Wi-Fi
* 2007 októberében jelent meg

Megjegyzés: gyártják, de nincs benne SACD támogatás, kártyaolvasó és nem PS2 kompatibilis

60 GB PAL/NTSC modell:

* fekete
* 4 USB 2.0 port
* Wi-Fi
* Kártyaolvasó
* SACD támogatás
* Hardveres PS2 kompatibilitás (NTSC)/ Szoftveres PS2 emulálás (PAL)
* Az NTSC 2006 novemberében, a PAL 2007 márciusában jelent meg

Megjegyzés: már egyiket sem gyártják

80 GB NTSC modell:

* fekete
* 4 USB 2.0 port
* Wi-Fi
* SACD támogatás
* Kártyaolvasó
* Szoftveres PS2 emulálás
* 2007 augusztusában jelent meg

Megjegyzés: gyártják

A PS3 kártyaolvasója ismeri a SD, MultiMedia Card, CompactFlash, Microdrive és a Memory Stick/PRO/Duo flash kártyákat. Gyakorlatilag a 80 GB-os modell megegyezik a 60 GB-os PAl modellel, egyedül a merevlemez mérete a különbség. A 60 és 20 GB-os NTSC modell hardveres PS2 kompatibilitása a beépített PS2 CPU-nak, az Emotion Engine-nek köszönhető. A 40 GB-os modellek PS2 támogatás hiánya a hiányzó Graphics Synthesizer miatt van, amit viszont az összes többi tartalmaz.

Hardver

A PS3 feltűnő jellegzetessége a beépített 2x sebességű Blu-ray Disc olvasó, ami lejátsza a DVD-ket és a CD-ket is. Ennek a legnagyobb előnye az, hogy ezáltal képes lejátszani HD-felbontású anyagokat, amik csak Blu-ray lemezekre férnek rá. A PS3-t sokan csak mint Blu-ray lejátszó vesznek meg, mivel a megjelenése idején az ilyen lejátszók még drágábbak voltak mint a konzol. Jelenleg körülbelül hasonló árban vannak. Minden PS3-ban van egy felhasználó által is bővíthető SATA merevlemez.

A PlayStation 3 "lelke" az STI (Sony-Toshiba-IBM) által kifejlesztett Cell névre hallgató 8 magos központi processzor, melyből egy le van tiltva praktikussági okokból, mivel ha egy mag elromlik egyszerűen bekapcsolható a másik. A hétből hatot használhatnak a fejlesztők, a hetedik az operációs rendszeré.

A grafikus műveleteket a közös NVIDIA-SCEI fejlesztésű "RSX" nevű GPU végzi el, amely képes 480i/576i SD-től 1080p-s HD jelet kiadni. A PlayStation 3-nak 256 MB XDR fő memóriája van, és 256 MB GDDR3 memóriája az RSX-nek.

A minden konzolvariánson van Bluetooth 2.0, Gigabit Ethernet, USB 2.0 és HDMI 1.3a, továbbá Wi-Fi a 40,60 és 80 Gigabyte-osokon, Kártyaolvasó pedig a 60 és 80 Gigabyte-osokon.

Számos kiegészítő vásárolható hozzá, mint vezetéknélküli Sixaxis és DualShock 3 kontroller, PlayStation Eye kamera, BD távirányító és a hamarosan érkező PlayTV DVB-T tuner/digitális videó felvevő.

Érdekességkép megemlítendő, hogy felhasználtak PS3-okat szuperszámítógépek felépítéséhez. Így clusterként műkődnek együtt, rajtuk pedig Linux van telepítve.

Szoftver

Operációs rendszer

A PS3 operációs rendszerének lehetőségeit ("System Software") frissítésekkel lehet növelni[7]. Ezeket a frissítéseket a PlayStation Networkről lehet közvetlen a gépre letölteni, de a hivatalos PS3 weboldalról [1] is le lehet tölteni PC-re, majd áttölteni egy hordozható tárra, és onnan a konzolra feltölteni és telepíteni. A játékok is feltehetik maguktól, ha szükséges az indulásukhoz.

A PlayStation 3-ra fel lehet telepíteni más operációs rendszereket is, pl. Linuxot.

Grafikus felület

A PlayStation 3 a saját XrossMediaBar (XMB) verzióját használja, és 9 beállítási lehetőség van, ezek a következők: Users,Settings, Photo, Music, Video, Game, Network, PlayStation Network, és Friends. A PS3-on több elsődleges és másodlagos felhasználói fiókot is tarthatunk, képeket nézhetünk a gallériában akár slideshowban, zenét hallgathatunk, audio lemezről számokat másolhatunk át merevlemezre vagy más tárba, filmeket és videókat nézhetünk, USB egeret és billentyűzetet csatlakoztathatunk, és a beépített vagy egy feltelepített böngészővel böngészhetünk, letölthetünk. A Friends ("barátok") menü alatt e-maileket küldhetünk, amikhez képeket, emótikonokat csatolhatunk, és PlayStation Eye-val/Eyetoy webkamerával videóchatelhetünk. A Network menüben a PlayStation Store-ban online vásárohlatunk filmeket, játékokat és más tartalmakat.

PlayStation Network

A PlayStation Networköt (PSN) A Microsoft Xbox Live hálozatára való válaszként 2006-ban jelentette be a Sony[8]. Azt is megerősítette a Sony, hogy ez folyamatosan kapcsolatban lesz, és biztosítani fogja a multiplayer játékot. A regisztráció csak a PS3 interfészéből lehetséges.

A 2006-os Tokyo Game Show-n azt is bejelentette a Sony, hogy PS1-2 játékokat lehet majd letölteni 5-15$ közti áron[9]. A maga sajátos pénzfajtája a PlayStation Network Card, amelyet boltokban, ATM-ekben lehet megvásárolni Japánban, de máshol is hasonló rendszer van.

A PSN-re lehet pontokat, achievementeket ("tett, eredmény") feltölteni, és ezekből áll össze az online ranglista. Továbbá lehet játékos információkat feltölteni, chatelni, böngészni, barátlistákat összeállítani, és tartalmakat letölteni, mint például képeket, demokat, trailereket letölteni, ezek nagy része ingyenes, csak a fizetős tartalmak letöltése és prémium szolgáltatásokra való előfizetés kerül pénzbe.

PlayStation Home

A PlayStation Home (PSH) egy a PSN-en alapulú közösségi szolgáltatás. A Home-ban létrehozhatunk egy avatart, ami kap egy házat amit berendezhetünk és akár különféle achievementeket is elérhetünk. Itt más PS3 felhasználókkal találkozhatunk, beszélgethetünk, játékokat játszhatunk és más közös dolgokat végezhetünk.

Gyártó Sony,Asus,Foxconn a SCEI-nek
Típus Játékkonzol
Generáció 7. generációs
Első kiadás JP2006. november 11.
ÉA 2006. november 17.
EU2007. március 23.
AU2007. március 23.
Processzor 3,2 Ghz-es Cell Broadband Engine
Grafikus vezérlő NVIDIA-SCEI "RSX"
Média Blu-ray Disc,CD,DVD, Super Audio CD
Háttértár 20, 40, 60 vagy 80 Gigabyte-os SATA merevlemez
Kapcsolat Kártyaolvasó, 4 darab USB 2.0 port, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, HDMI 1.3a, S/PDIF, AV Multi
Online szolgáltatás PlayStation Network
Eladott darab Globálisan: 11,7 millió darab(2008. áprilisáig)

Japán: 2 millió darab (2008. áprilisáig)
Egyesült Államok: 3,3 millió darab (2008. áig)
Európa: 3 millió darab (2008.áprilisáig)
Legtöbbet eladott játék MotorStorm, 3 millió
Visszafele
kompatibilitás PlayStation, PlayStation 2
Előd PlayStation 2
Megtekintve: 2882 (Egyedi 1869)
Értékelések: Még nincs értékelve  
Szerző: julis
Dátum: Írta : 2008 június 24 kedd - 14:00:09
Utoljára frissítve : 2008 június 24 kedd - 14:00:09