GyIK

Nintendo Wii
   FAQ #124
   
Wii Wiimotea


A Wii (kiejtve IPA: [wiː]) a Nintendo által gyártott videojáték-konzol. A konzol korábbi kódneve Revolution (Forradalom) volt. Ez a gép a Nintendo GameCube utódja.

Különleges tulajdonsága, hogy vezetéknélküli távirányító a játék vezérlője, melyet WiiMote-nak neveznek. Használatakor ezt az eszközt kézben kell tartani és a játék eseményének megfelelően 3D-s mozgásokat lehet vele végezni. A konzol másik sajátossága, hogy WiiConnect24 kiegészítő szolgáltatás tartozik hozzá, ami lehetővé teszi, hogy üzeneteket fogadjunk és aktuális frissítéseket töltsünk le a konzolra az internet segítségével.

A Nintendo először 2004-ben jelentette be a hírt a konzol készítéséről valamint 2005-ben hozták nyilvánosságra a rendszert. Satoru Iwata a cég vezérigazgatója 2005 szeptemberében mutatta be a konzol prototípusát a tokiói játékkiállításon. 2006-ban a Wii konzol számos első díjat nyert. Végezetül 2006. december 8-án már három jelentős célpiacon is bevezették.

Bevezetése

A név

A konzol kódneve "Revolution" (Forradalom) 2006. április 27-ig. A Nintendo iránymutatása szerint a játék végleges neve Wii, és nem Nintendo Wii. Ez azt jelenti, hogy ez az első Nintendo konzol, ahol a gyártó cég neve nem lett beleépítve a terméknévbe. Kitérve egy kis nyelvtani sajátosságra, a Wii többesszámának a megjelölésére a gyártó már a Wii Rendszerek elnevezést hirdette meg. A Wii, mint szó kettő darab kis i betűvel írandó, amely két egymás mellett álló embert jelöl, akik éppen a konzollal játszanak. A cég nagyon sokfajta változatú magyarázatot adott a terméknév választására, azonban mindegyik közül az előbb említett a legismertebb.

„A Wii úgy hangzik, mintha azt mondanánk 'we' (angolul: mi), amely azt hangsúlyozza, hogy ez a játék mindenkinek való. A Wii szó könnyen megjegyezhető bárhol a világon és bármely nyelven is ejtik ki azt. Nem téveszthető össze semmivel. Nem szükséges rövidíteni.”

A játék új névválasztásra először a játék fejlesztői és a média negatívan viszonyult. Sokkal inkább előnyben részesítették volna, ha a kódnév, "Revolution" (Forradalom) megmaradt volna. Azonban ezt az ötletet a cég képviselői a következő magyarázattal vetették el:

„A 'Forradalom', mint név nem ideális, túl hosszú és néhol nehéz a kiejtése. Tehát valami olyat akartunk, ami rövid és célratörő, kiejtése nem okoz nehézséget valamint könnyen megkülönböztethető. Így jött létre a Wii, a játékkonzol neve.”

A Nintendo kiáll a Wii névválasztása mellett és kicsit közhelyesen azt javasolja azoknak, akik ellenezték ezt a megnevezést, hogy próbálják ki, "éljenek, aludjanak, egyenek vele, és használják a nap minden percében."

Megjelenéssel kapcsolatos információk

2006. szeptember 14-én és 2006. szeptember 15-én a Nintendo a megjelenés dátumával, árakkal és értékesítéssel kapcsolatos információkat jelentett be Japánban, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában valamint Európában.

2006. június 7-én a Nintendo értékesítési terveiben 6 millió eladott konzol és 17 millió szoftver szerepelt az idei évtől következő év március 31-ig. Ez 4 millióval több konzol, mint amit terveztek az év végéig. 2006. szeptember 14-én bejelentették, hogy a 2006. évi szállítmányok nagy részét Amerikában tervezik teríteni.

Annak ellenére, hogy nagyon sok 7. generációs játék ára 60 dollár körül mozog, a Wii játékokat 50 dollár környékére célozta be a legtöbb kereskedelmi árusítóhely.

2006. december 14-én közölték, hogy a Wii lett a leggyorsabban eladott játékkonzol az ausztrál történelemben 32901 eladott darabbal 4 nap alatt, leelőzve ezzel az Xbox 360-at, melyből 30241 darabot adtak el a megjelenés hetében.

Piacbővülés

A Wii konzol a lakosság szélesebb rétegét célozza meg, mint a versenytársai. Megpróbál nemcsak a kimondottan videójátékot kedvelő közönség számára elérhetővé válni, hanem olyan fogyasztói réteget is megcéloz, akik valamilyen szinten eddig nem érdeklődtek vagy túl bonyolultnak találtak egy videójátékot. Satoru Iwata kijelentette, hogy ők nem kívánnak harcolni a Sony-val, azonban arra törekszenek, hogy minél több ember játszon a Wii játékkal. "Mi nem hordozható rendszerekben, konzolokban és hasonlóakban gondolkodunk, hanem minél több embert szeretnénk meggyőzni, hogy játszanak."

A fenti szlogen tükröződött a Nintendo számos televíziós és internetes reklámjai során. A reklám pontos szövege így szólt: "Wii would like to play" és "Experience a new way to play". Ez a reklámhadjárat 2006. november 15-én indult több, mint 200 millió dolláros költségvetéssel. A Nintendo reklámstratégiája, ami egy kétperces reklámszpottal kezdődött, a nagyszülőket és gyermekeiket mutatja, ahogy szórakoznak a Wii konzol játékaival. A reklámok 80%-a a felnőtt lakosságot célozza meg, szélesítve ezzel az szokásos Nintendo fogyasztói közönséget. A reklám betétdala Yoshida Brothers által előadott "Kodo (Inside the Sun Remix) mű".

Az eszköz

A Wii konzol mérete 44 mm széles, 157 mm magas, és 215,4 mm mély a dokkoló egység nélkül. A súlya 1,2 kg, mely a legkönnyebb a jelenleg kapható három egyéb típusú konzolok közül. A konzol elhelyezhető vízszintesen és függőlegesen is. A játék gyáriszámának és kiegészítő eszközök azonosítójának előtagja "RVL-" a játék kódneve (Revolution) után.

A konzol elején található a média tároló egység, amely 12 cm-es Wii és 8 cm-es Nintendo GameCube játéklemezek olvasására képes. A média tároló mellett világító kék fény jelzi a konzol bekapcsolt állapotát valamint villogó kék fény jelzi az üzenetek érkezését a WiiConnect24 szolgáltatásból. Ha nem érkezett új információ, akkor a fény kikapcsolt állapotban van az eszközön. A játéklemezek olvasásakor vagy egyéb szolgáltatások igénybevételekor a fény nem világít. A konzol hátulján kettő darab USB port található, valamint egy SD kártya hely az elején. Az SD kártya használható fotók szerkesztésére, a játékmentések tárolására valamint játékok letöltésére is. A játékok a virtuális konzolra tölthetők le.

Nintendo a konzolt és a hozzá tartozó távirányítót számos színben mutatta be, mint például fehér, fekete, ezüst, világoszöld és piros. Azonban a konzol jelenleg csak fehér színben kapható. 2006 végén a Wii távirányítót világoskék színben is bemutatták. Az eszköz első bemutatása óta viszont már rengeteg módosítást hajtottak végre mind a megjelenés, mind a funkciók elhelyezése terén.

A bevezető Wii csomag magába foglalja a konzolt, a függőleges dokkoló egységet, egy darab Wii távirányítót, egy darab Wii Nunchuk vezérlőt, kábeleket a külső csatlakoztatáshoz valamint a Wii Sports csomagot (kivéve Japánban).

A Nintendo hivatalos szóvivője bejelentette, hogy a cég újabb verziójú konzolt tervez piacra dobni, amely képes lesz DVD-Videó lejátszására is. Azonban ennek a megjelentetését jelenleg csak Japánban tervezik.

A Wii távirányító

A Wii távirányító egy egy-kezes vezérlőegység, ami egy 3D-s infravörös gyorsulásmérővel lett felszerelve. Ez a funkció lehetővé teszi a játékos fizikai mozgásának figyelembevételét a játék közben. A vezérlő egység Bluetooth kapcsolaton keresztül érintkezik a konzollal. A távirányítóhoz tartozik még csuklópánt is annak érdekében, hogy megfelelően kézben tudjuk tartani a vezérlő egységet. Az első bevezetés óta a Nintendo számos kritikát kapott a csuklópántok gyenge minőségével kapcsolatban, ami számos balesetet okozott játék közben (betört televízió képernyők, levert eszközök). Ezért a cég azóta már jóval erősebb csuklópánttal látja el minden eszközét.

Technikai jellemzők

A Nintendo kiadott néhány technikai jellemzőt a Wii rendszerrel kapcsolatban. Azonban a néhány tulajdonságot a média is kiszivárogtatott, melyek a következők: Processzorok:

* Processzor: PowerPC alapú Broadway mikroprocesszor, órajel 729 MHz
* Grafikus vezérlő: ATI Hollywood (grafikus chip) órajel 243 MHz

Memória:

* 88 MB elsődleges memóriatár (24 MB "belső" 1T-SRAM integrált, 64 MB "külső" GDDR3 SDRAM)
* 3 MB GPU struktúrált memória

Portok és külső csatlakozási lehetőségek:

* Maximum négy Wii távirányító (Bluetooth kapcsolattal) – öt játékos négy Wii távirányítót és egy GameCube vezérlőt használhat
* Egy SD memória kártya hely
* Kettő USB 2.0 port
* Egy szenzor port
* Egy kiegészítő port a Wii távirányító alján
* Négy Nintendo GameCube vezérlő port
* Kettő Nintendo GameCube memória kártya port
* Mitsumi DWM-W004 Wi-Fi 802.11b/g vezetéknélküli modul
* USB 2.0 / Ethernet LAN kompatibilis adapter

Beépített tartalom osztályzó rendszer:

* British Board of Film Classification, Computer Entertainment Rating Organization, Entertainment Software Rating Board, Office of Film and Literature Classification (Ausztrália), Office of Film and Literature Classification (Új-Zéland), Pan European Game Information, Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle

Háttértár:

* 512 MB beépített NAND flash memória
* SD kártya bővítés elérhető, maximum 2 GB kapacitásig
* GameCube memória kártya
* 8 cm GameCube optikai lemez és 12 cm Wii optikai lemez kompatibilitás
* Macronix Mask ROM

Kép:

* Maximum 480p (PAL/NTSC) vagy 576i (PAL/SECAM), 4:3 és 16:9 szabványok
* RGB SCART (csak PAL), S-Video (csak NTSC), kompozit videó kimenet, vagy D4 videó kapcsoló

Hang:

* Sztereó: Dolby Pro Logic II
* Beépített hangszóró

Jogi problémák

A kaliforniai székhelyű Interlink Electronics szabadalomsértési keresetet nyújtott be a Nintendo ellen a Wii távirányító tulajdonságaira hivatkozva, mely kereset szerint a cégnek jelentős vesztesége származott. Egy texasi székhelyű cég, az Anascape Ltd. hasonló védjegyoltalmi keresetet nyújtott be a bírósághoz.

Gyártó Nintendo
Típus Videójáték
Generáció 7. generációs
Első kiadás ÉA DA2006. november 19.
JP2006. december 2.
AU2006. december 7.
EU2006. december 8.
Processzor IBM PowerPC alapú Broadway (mikroprocesszor)
Grafikus vezérlő ATI Hollywood (grafikus chip)
Média 12 cm Wii optikai meghajtó
8 cm Nintendo GameCube játéklemez
Háttértár Belső flash memória
GameCube Memória kártya
Secure Digital kártya
Kapcsolat Wi-Fi
Bluetooth
USB 2.0 x 2
LAN
Tápellátás (USB-n keresztül)
Online szolgáltatás Nintendo Wi-Fi kapcsolat
WiiConnect24
Virtuális konzol
Wii csatornák
Eladott darab Globálisan: 20 millió + darab 2008.január. December 7-én)

Egyesült Államok: 476 ezer darab 2006. december 1-jén
Japán: 372 ezer darab 2006. december 5-én
Európa: 325 ezer darab 2006. december 13-án
Ausztrália 32901 darab 2006. december 10-én
Legtöbbet eladott játék Wii Sports
Visszafele
kompatibilitás Nintendo GameCube
Előd Nintendo GameCube
Megtekintve: 1560 (Egyedi 1053)
Értékelések: Még nincs értékelve  
Szerző: julis
Dátum: Írta : 2008 június 22 vasárnap - 15:45:05
Utoljára frissítve : 2008 június 22 vasárnap - 15:45:05