GyIK

PS3 HDD csere
   FAQ #178
   
A PS3 rendszer 20, 40, 60, 80 illetve a SLIM 120 és 250 GB-os HDD-vel ellátva került forgalomba. A merevlemezre játékaink mentéseihez, DEMO-k tárolására de legfőképpen játékaink telepített adatai miatt van szükség. Egy-egy játék nem ritkán 5GB-ot is feltelepít, de általánosságban is 1GB körül másolnak adatot a merevlemezre, így gyorsítva meg a játékok betöltési idejét, stb.

Egy idő után annyi adat kerül a HDD-re, hogy újabb helyet már csak régebbi fájljaink törlésével nyerhetünk. A SONY viszont egy ügyes húzással lehetővé tette a vásárlók számára, hogy saját maguk is egy nagyobb HDD-re cserélhessék meglevő adattárolójukat. Ehhez csupán egy a laptopokban is rendszeresített 2,5”-os HDD-re lesz szükségünk. Arra figyeljünk oda, hogy egyes típusokkal nem kompatibilis a rendszer! Ajánlott a nevesebb márkák közül a 120-tól 250 GB-ig ellátott tárolókat választani. Az újabb XMB verziók már támogatják az 500GB-os verziókat is, de ekkora tárhelyre már valóban nincs szükség. 250GB-ig szinte minden HDD kompatibilis a PS3-al, legyen az 5400 vagy 7200 fordulatú.

FONTOS!!! A PS3 nem veszíti el a garanciát, hogy ha HDD-t cseréltek benne, mivel a SONY ezt az opciót ugyan az alapján a gyakorlat alapján tette lehetővé a vásárlók számára mint azt a LAPTOP gyártók teszik. Garanciális javítás esetén, hogy ha nem a cserélt HDD okozott hibát, akkor minden gond nélkül elfogadják a gépet a szervizben.


Előkészület:

Legelőször is a HDD-n tárolt fájljainkról egy másik külső meghajtóra biztonsági másolatot kell készítenünk. A másolás időtartama nagyban függ attól, hogy mennyi fájlt mentünk le. Ajánlott, hogy minden fölösleges adatunktól váljunk meg, mint pl. DEMO-k, vagy olyan fájlok, melyeket bármikor máskor is letölthetünk pl. a HOME. A játékmentéseinket és rendszer beállításainkat, továbbá a PSN-ről letöltött játékainkat rajta hagyhatjuk a HDD-n, persze annak függvényében, hogy a mentésre szánt külső adathordozónk mekkora kapacitással bír, hisz minden adatnak rá kell férnie viszont mivel a PS3 csak a FAT32-vel partícionált adattárolókat ismeri fel, ezért a külső meghajtónk, PENDRIVE-unk nem lehet nagyobb 32GB-nál.

Biztonsági mentés:

Ps3 Hdd 01

Csatlakoztassuk a FAT32-re formázott külső meghajtót/PENDIRVE-ot a PS3 egyik USB csatlakoztatójára, majd indítsuk el a menü alól a BACKUP UTILITY-t! Ezt a SETTINGS menüben a SYSTEM SETTINGS almappán belül találjuk. Válasszuk ki a Back Up lehetőséget a felsoroltak közül és fogadjuk el a kérdést majd ez után elkezdődik a másolás.
Ha ezzel megvagyunk kapcsoljuk ki a PS3-at teljesen. Csatlakoztassuk le róla a tápkábelt a biztonság kedvéért. Jöhet a szétszerelés.

HDD eltávolítása:

Ps3 Hdd 02
Fektessük el a PS3-at majd az alját fordítsuk magunk felé úgy, hogy a HDD feliratú matricával ellátott kis fedőlap előttünk legyen. Egy apró tompa tárgyal pattintsuk fel, hogy hozzáférjünk a HDD rekeszéhez.

Ps3 Hdd 03

Ez után egy csillagcsavarhúzó segítségével távolítsuk el a kék biztonsági csavart


Ps3 Hdd 04

Fordítsuk ki a képen látható fület és óvatosan húzzuk ki a rekeszt a helyéről.

Ps3 Hdd 05

Miután eltávolítottuk a rekeszt a csillagcsavarhúzó segítségével kiszerelhetjük belőle a HDD-t és a helyére tehetjük az új, nagyobb kapacitású merevlemezt. Ez után helyezzük vissza a rekeszt , csavarozzuk vissza a biztonsági csavart és rakjuk helyére a fedőlapot.
Ha minden jól ment akkor bekapcsolás után a PS3 felajánlja, hogy formázzuk meg a meghajtót, melyet belehelyeztünk.

Adat visszaállítás:

Ps3 Hdd 06

Ismételten lépjünk be a BACKUP UTILITY menübe de most a Restore Data opciót válasszuk! Csatlakoztassuk a külső adathordozót, melyre mentettük fájljainkat és hagyjuk, hogy a rendszer magától visszaállítsa a PS3-at a már megszokott állapotba az új merevlemezen is.
Ha ezzel készen vagyunk, ismét használhatjuk PS3-unkat természetesen a már megnövelt kapacitást kihasználva.

Sok sikert a munkához!

Kérem mindenki körültekintően járjon el a szerelés során. Esetleges károkért, adatvesztésért felelősséget nem vállalok!


Szószedet:

- HDD: Hard Disk Drive. Adattároló egység. Merevlemez, Winchester más néven.
- USB: Universal Serial Bus: Informatikai és más elektronikai eszközökben használt csatlakozó típus. Adatok ki és bevitelére szolgál két eszköz között.
- PSN: PlayStation Netwrok: A SONY online szolgáltatása, melyen keresztül digitális tartalmakat tölthetünk le, vásárolhatunk vagy épp online játszhatunk.
- HOME: A SONY másik online szolgáltatása. Virtuális világ, melyben egy virtuális karaktert alakítva játszhatunk, beszélgethetünk másokkal.
- XMB: CrossMediaBar: A PS3 operációs rendszerének neve. Mint pl. Windows, Linux, Mac OS, Symbian, stb.


Megtekintve: 12586 (Egyedi 9815)
Értékelések:   10.0 - 1 szavazat  
Szerző: Dawid[HUN]
Dátum: Írta : 2009 október 20 kedd - 16:08:17
Utoljára frissítve : 2009 október 20 kedd - 16:21:17